Monthly Archives: July 2013

[Booky Reviu] Against All Odds

Assalamualaikum wrm. *senyum lebar* Kadangkala dengan melihat dan mendalami kisah orang lain, kita akan menemui permata berharga. Today, i would like to review a book that i read during the last few days, entitled Against All Odds: The Most Amazing … Continue reading

Posted in Dakwah Kita | Tagged , | Leave a comment

One Step Forward

Assalamualaikum wrm. Hati ini sentiasa nervous dan berdebar-debar selagi penglibatan dalam dnt di johor bahru ni masih samar-samar. Tapi, tadi baru dapat berita yang akan ada daurah bfg lepas raya tapi stilllll…saya nak buat something, nak jumpa someone before that … Continue reading

Posted in Dakwah Kita | Tagged | Leave a comment

Malaysia-my comfort zone

Assalamualaikum wrm. lama x update sebab internet x ada. bila dah ade asyik terlupa. sebab dah duduk rumah kat Malaysia, ambil masa sikit nak settle down dan panaskan enjin. ..eh, byknya alasan kan..hukhukhuk.. Tetapi, sebenarnya memang betul pun. Bila kat … Continue reading

Posted in Dakwah Kita | Tagged | Leave a comment

Pulang untuk berjihad

Assalamualaikum wrm. Dua jam lagi kami akan bertolak untuk pulang ke Malaysia. InshaAllah ini adalah pulang untuk berjihad. Satu panggilan atau seruan yang mendebarkan buat saya. Bimbang andai seruan ini hanya seruan yang menggoncang himmah bukan amal. 11 hari lepas … Continue reading

Posted in Dakwah Kita | Leave a comment

Harta Halal :)

Assalamualaikum wrm. Done with terawih bersama housemates baru Alhamdulillah. Esok dah mula puasa dengan mutabaah amal Ramadhan yang meriah dengan perlumbaan mengejar takwa. Hari ini juga, terakhir kali menjadi penjual bergaya di Nottingham ni. For note: everyone kind of know … Continue reading

Posted in Tadabbur Harian, Tinta Tarbiyyah | Leave a comment

Nak jugak jadi benih yang buat pulau…

Assalamualaikum wrm. Pernah dengar pantun ni: ‘Buat bangsal di Pulau Daik Menahan taut sambil mengilau Kalau asal benih yang baik Jatuh ke laut menjadi pulau.’ Klasik tapi dalam makna bidalannya. Kalau ikut kamus peribahasa, ia bermaksud keturunan yang baik tetap … Continue reading

Posted in Dakwah Kita, Tinta Tarbiyyah | Leave a comment

Sadaqah ya sadaqah

Assalamualaikum wrm. Beberapa hari menjelang Ramadhan, Allahuma balighna ramadhan. fuh…fuh..fuh…inshaAllah akan merasa pengalaman berpuasa approx 16 jam di bumi UK. Selalu yang kita ingat bila Ramadhan ialah nak puasa sebanyak mungkin (bagi yg perempuan), nak khatam quran, nak solat terawih … Continue reading

Posted in Tadabbur Harian, Tinta Tarbiyyah | Leave a comment