Pulang untuk berjihad

Assalamualaikum wrm.

Dua jam lagi kami akan bertolak untuk pulang ke Malaysia. InshaAllah ini adalah pulang untuk berjihad. Satu panggilan atau seruan yang mendebarkan buat saya. Bimbang andai seruan ini hanya seruan yang menggoncang himmah bukan amal.

11 hari lepas saya ada luahkan apa yang saya rasa tentang kepulangan ini. Saya copy paste balik status tersebut.

“11 hari lagi. semua org excited, x sbr nak balik. aku pun ade perasaan tu tp rasa yang paling kuat ialah berdebar.

berdebar nak jumpa makcik2 kat Iman elc n join troop akhawat johor. berdebar nk jmpa my kakaks yg masih berada di atas jalan ini lepas bfg. berdebar nak face nikmat duduk rumah with family.

sebab,
aku pernah menjadi org yg mengejar kasih sayang…
kerananya, aku lambat membesar
cem…buru makan diri.

aku pernah menjadi orang yang mengejar kedudukan…
kecewa saat organisasi tak memberi posisi yg dicita
merajuk tiada erti

aku pernah juga menjadi orang yang mengejar mustawa…
kerananya aku memberontak tak mahu bekerja sekuat yang lain.
niat terpesong malu sendiri

malah aku pernah juga menjadi orang yang sepi ketika pulang summer…
katanya df keluarga dan baca buku di rumah
hati kecil tahu itu hanya alasan utk melarikan diri.

yes, sampai hari ni aku masih survive….despite of beberapa series tersalah tempat tujuan. sebab aku belum keluar dari comfort zone ini. sebab rahmat kasih sayang Allah yang masih memberi peluang tuk aku mengatakan “islam, kau milikku”. tahun depan, bulan depan, minggu depan, esok atau mungkin sesaat lepas aku post benda ni, belum tentu islam itu milikku. kerana itulah….

aku berdebar. ”

Saya sangat berterima kasih dan syukur tak terhingga apabila dua orang kakak yang saya cintai fillah memberi response yang menaikkan motivasi.

“Ya allah jgn Kau palingkan hati kami setelah Kau berikan petunjuk kpd kami. Sungguh Kau Maha Pemberi.” -kakak A

“masyaallah …moga allah jadi saksi n thabatkan kite..bila2 bukak balik post ni n look at it back..” -kakak B

Alhamdulillah. jzkk kakak-kakakku. Moga kita sama-sama kekal thabat di jalan ini inshaAllah. tak sabar nak jumpa antunna…bukan kat Malaysia nanti je tapi kat syurga nanti jugak inshaAllah. :’)

-tanah90
Nottingham, UK.

Advertisements

About tanah

Just Allah's slave. seeking for a truth over a truth, love over love, strength over a strength, barakah over barakah, mardhotillah over mardhotillah and heaven after world.
This entry was posted in Dakwah Kita. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s