Malaysia-my comfort zone

Assalamualaikum wrm.

lama x update sebab internet x ada. bila dah ade asyik terlupa. sebab dah duduk rumah kat Malaysia, ambil masa sikit nak settle down dan panaskan enjin. ..eh, byknya alasan kan..hukhukhuk..

Tetapi, sebenarnya memang betul pun. Bila kat Malaysia dugaannya lagi banyak sebenarnya. Nikmat duduk rumah dengan famili tu satu nikmat yang sangat besar yang boleh buat kita lupa tugas-tugas kita yang lain. orang selalu kata UK tu comfort zone sebab senang je nk usrah…selalu ada org yg akan berusaha cater usrah kita. memang betul tapi pada saya, Malaysia ni sebenarnya adalah comfort zone. Sedap kan duduk rumah, tengok tv, sembang dengan mak (byk betul nk catchup), spend masa dengan abang dan macam-macam lagi. Kalau tak berusaha memang susah nak istiqamah di dalam dnt. sebab kita tenggelam dalam kebahagiaan rumah tangga bersama keluarga tercinta. sampai keluarlah alasan seperti df keluarga, utamakan dakwah pada keluarga dan macam-macam lagi.

saya sendiri pun pening nak rancang perjalanan saya. samar-samar lagi apa yang saya patut buat. tula, masa daurah bfg hari tu, terpaksa balik awal..x tahu apa cerita sebenarnya..haih, dengar-dengar nak buat satu daurah kat Malaysia. Tapi, sementara tu tak akan tunggu je.. ye tak? so, saya pun plan nak ambil lesen kereta dan cuba-cuba contact akhawat jb walaupun sampai sekarang xde orang balas lagi…haihhh,…

Apapun, saya harap saya akan kekal dalam dnt kerana sememanganya inilah tujuan hidup saya dan saya tak dapat bayangkan kehidupan saya yang lain kalau bukan bersama dakwah. Pesanan seorang makcik dan kawan tersemat di hati. Kata mereka, internal factor sangat penting yakni iman. Fuhh…kalau nak cakap pasal iman ni, berpeluh tau. berdebar-debar sebab sedar saya kencang sembang pasal iman…tapi terkial-kial lagi nak kencangkan praktikalitinya..sobssss

takpe, mari kita lawan keenakan bersenang-lenang di rumah ini. InshaAllah mari imani janji Allah ini,

“Wahai orang-orang yang beriman! Bertakwalah kepada Allah dan carilah (jalan) untuk mendekatkan diri kepada-Nya, dan berjihadlah (berjuanglah) di jalan-Nya, agar kamu beruntung.” (5:35)

-tanah90
Johor Bahru, Malaysia.

Advertisements

About tanah

Just Allah's slave. seeking for a truth over a truth, love over love, strength over a strength, barakah over barakah, mardhotillah over mardhotillah and heaven after world.
This entry was posted in Dakwah Kita and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s