One Step Forward

Assalamualaikum wrm.

Hati ini sentiasa nervous dan berdebar-debar selagi penglibatan dalam dnt di johor bahru ni masih samar-samar. Tapi, tadi baru dapat berita yang akan ada daurah bfg lepas raya tapi stilllll…saya nak buat something, nak jumpa someone before that particular daurah. huuu, saya ni maybe anti sosial sikit. dan tak pandai approach people tapi percayalah, saya sangat appreciate kalau ada orang yang sambut salam saya, sambut kepulangan saya, kunjngan saya…ke dalam jemaah ini. Sebab, selama ni apa yang saya dengar, katanya kat malaysia ni kita kena kejar orang untuk teruskan tarbiyah. kalau sekali dua je, nampak cam tak bersungguh. Mungkin ni omongan kosong je sebab ada jugak yang kata pak cik makcik kat Malaysia ni sentiasa gembira kalau dia tahu ada orang nak balik and join jemaah. Bagi saya, dua- dua betul. Dua-dua ada berlaku.

Alamdulillah, sy dh dpt contact ex-naqibah saya. yeay! katanya, akan pass details pd jk tarbiyyah kat sini. hopefully, ini adalah one step forward untuk settle down kat Malaysia inshaAllah! yosh!

“Bukankah kami telah melapangkan bagimu dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk). Dan Kami telah meringankan darimu bebanmu (menyiarkan islam). Yang memberati tanggunganmu (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya). Dan Kami telah meninggikan bagimu sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat nabi dan berbagai kemuliaan). Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. (Sekali lagi ditegaskan) Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh) maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha ( mengerjakan amal soleh yang lain). Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).” (94:1-8)
-sumber terjemahan:quran explorer

-tanah90
Johor Bahru, Malaysia.

Advertisements

About tanah

Just Allah's slave. seeking for a truth over a truth, love over love, strength over a strength, barakah over barakah, mardhotillah over mardhotillah and heaven after world.
This entry was posted in Dakwah Kita and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s