[Budak Usrah] Panas, sejuk, cobaan, tribulasi

Assalamualaikum wrm.

Setiap kali pergi usrah atau daurah, antara perkara paling banyak yang disebut-sebut, dipesan-pesan oleh muwajjih dan murabbi terhormat dan dikasihi seadanya pasti berkenaan dengan dugaan dan ujian yang akan mendatangi kita di jalan dakwah dan tarbiyyah. Dipesan-pesan tentang ujian yang akan berkunjung dalam kehidupan kita untuk membersihkan niat, menduga kemahuan dan keazaman serta boleh juga melemahkan andai kita memilih untuk menyertai gerabak dakwah dan tarbiyyah ini atas sebab yang salah. Kalau sesiapa yang level usrah dia macam ‘up’ sikit, abis kena sembur dengan pengisian qawaid dakwah yang salah satunya menyentuh bab tribulasi. Itu baru tulisan orang belum lagi kalam Allah. Yang ni tak payah tunggu masuk usrah yang ‘up’, 99 peratus yang ikut usrah mesti pernah disampaikan pesanan Allah swt daripada surah Albaqarah,

“Ataukah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) seperti (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan digoncang (dengan berbagai cobaan), sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, ‘kapankah datang pertolongan Allah?’ Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.” (2: 214)

ataupun yang tersebut dalam surah al ankabut,

“Apakah manusia mengira bahwa mereka akan dibiarkan dengan mengatakan, ‘kami telah beriman’, dan tidak diuji? Dan sungguh, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta.” (29:2-3)

Ceritanya hari ini nak mengaitkan dan mengajak semua melayan ujian-ujian kehidupan kita sebagai hang panas dan hang sejuk. Sebabnya, waktu belek-belek buku Diseases of the Heart and their cures karangan Ibn Taymiyyah, ada jugak diselitkan kata-katanya yang femes bagi sesetengah orang ( saya yang jahat ni baru tahu),

“Trials and tribulation are like feeling the heat and cold, when one knows that they cannot be avoided, he will not feel anger at their onset, nor will he be distressed or disheartened.” -Ibn Taymiyyah

Nah, memang betul pun…Contoh macam saya time belajar kat UK dulu. Saya tahu kalau saya tak bukak heater, saya akan kesejukan jadi saya tak marah pun. Sama jugak, saya tahu kalau saya biarkan heater terbuka walaupun tengah tidur, saya akan kepanasan dan tidur dalam keadaan berpeluh-peluh. Jadinya, nak katanya….kata-kata Ibn Taymiyyah sangat dalam maknanya dalam mengajar saya ataupun sesiapa sahaja yang berada dalam situasi yang sama dengan saya akan caranya untuk berhadapan dengan ujian. Just treat it like heat or cold.

Sampai sekarang saya masih ingat kata-kata seorang muwajjih berkenaan ujian dan tribulasi. Katanya cobaan itu tak ada, yang ada hanyalah cabaran yakni sesuatu yang boleh diatasi. Contohnya, kalau nak pergi usrah tak ada transport? ianya bukanlah cobaan tak dapat pergi usrah tetapi cabaran bagaimanakah hendak ke usrah? Heee, menarik kan?

Harapnya, macam tulah kita ni semua ye? (1) Tidak menganggap sesuatu itu sebagai halangan tetapi cabaran yang perlu diambil. (2) Layan cabaran itu sebagai tetamu panas dan sejuk. (3) Bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. Pertama kali kita sahut cabaran memang lelah, lama-lama sebati dalam darah. ewahh!

oklah..minggu ni cerita yang ni je. maklumlah tengah banyak benda yang mencabar sekarang. hehe… status BFG lah katakan. semua benda mencabar!

-tanah90
Johor.

Advertisements

About tanah

Just Allah's slave. seeking for a truth over a truth, love over love, strength over a strength, barakah over barakah, mardhotillah over mardhotillah and heaven after world.
This entry was posted in Budak Usrah, Dakwah Kita, Tadabbur Harian, Tinta Tarbiyyah and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s